Conclusie

 

Nadat de Eerste Wereldoorlog uitbrak door de moord op de troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw en Duitsland het opnam tegen de Fransen en de Russen werd het Von Schlieffen-plan ingevoerd. Wanneer deze dreigde te mislukken wilde het Duitse Leger via België passeren om zo achter de Franse linies om op te rukken en de toevoerlijnen af te snijden. Omdat België een neutraal land wilde blijven weigerde België de gevraagde doortocht. Dit zorgde voor veel woede onder de Duitse legerleiding. Ze overvielen België en lieten een spoor van verderf en vernieling achter.

Door deze harde aanpak van De Duitsers sloegen de Belgische burgers op de vlucht naar het Neutrale land Nederlands. Een groot aantal Belgische vluchtelingen kwamen terecht in Roosendaal, die de vluchtelingen opvingen. Roosendaal telde al een groot aantal inwoners waardoor niet iedere vluchteling voorzien kon worden van onderdak, maar door het afstaan van gebouwen werd dit aantal afgenomen.

Steeds meer Belgische vluchteling vluchtte naar Roosendaal. Maar wanneer de dodendraad werd geplaatst zorgde zit voor veel hindering. Veel vluchtelingen en grensbewoners vonden er de dood, Maar toch bleven ze proberen een manier te vinden om dit dodendraad te passeren.

Na 4 jaar ziet Duitsland geen uitweg meer en komt er eindelijk een eind aan alle ellende. De gevolgen van de oorlog zijn enorm groot en Belgische vluchtelingen keerden terug naar hun eigen land, waar wederopbouw van de achtergelaten schaden door de Duitsers begon.

Dus deze oorlog heeft voor veel ellende gezorgd en ondanks Roosendaal buiten het oorlogsgeweld is gebleven, is het ook een sombere en angstige tijd geweest voor Roosendalers. Men is dan ook blij dat de dagen vol afschuw en ellende eindelijk tot zijn eind zijn gekomen en de hevige vluchtelingencrisis voorbij is.